Μελέτη και αξιοποίηση αποτελεσμάτων από την αξιολόγηση των μαθητών του ΕΠΑΛ Κω


Στα πλαίσια αξιολόγησης των δράσεων του σχολείου μας αλλά και των μαθητών έγινε εφαρμογή συνεργατικών πρακτικών. Όσον αφορά τη διδασκαλία των μαθημάτων έγινε αξιοποίηση όλων των τεχνικών πόρων.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τους υπεύθυνους καθηγητές του κάθε τμήματος, αξιοποιήθηκαν και αναλύθηκαν και με τον τρόπο αυτόν παρακολουθήσαμε και κατανοήσαμε την κατάλληλη πορεία του κάθε μαθητή και τις αδυναμίες του. Αποτέλεσμα ήταν να παρέχουμε μία εμπεριστατωμένη καθοδήγηση όσον αφορά τη διδασκαλία, την κατανόηση και την πρόοδο του κάθε μαθητή και να αντιμετωπίζουμε με αυτό τον τρόπο τυχόν αδυναμίες του αλλά και τυχόν κενά στην εκπαίδευση του.

Στο Πλαίσιο αυτής της δράσης θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις στη διάρκεια του σχολικού έτους για κάθε ειδικότητα οπότε μέσω συλλογής δεδομένων και αποριών θα λαμβάνεται ανατροφοδότηση. Επιπλέον, θα συμπληρώνονται διάφορα ερωτηματολόγια με σκοπό την επίλυση συγκεκριμένων αποριών των μαθητών αλλά και τυχόν ελλείψεων των εκπαιδευτικών.

Τα ερωτηματολόγια θα συμπληρώνονται από τους μαθητές σε δύο φάσεις και θα είναι ανώνυμα.

Από τη νέα σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί μία καινοτόμος πρακτική στο σχολείο μας η οποία θα στηρίζεται στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου μέσω της αυτοαξιολόγησης και της ετεροαξιολόγησης μέσω γραπτών και προφορικών συζητήσεων.

Επίσης, συχνή θα είναι και η επικοινωνία μεταξύ των γονέων και της διοικήσεως του σχολείου.

Στο σχολείο καλλιεργήθηκε η δημιουργική έκφραση των καθηγητών με αποτέλεσμα τη δημιουργία θετικού κλίματος όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία. Με την βοήθεια της διοίκησης της σχολικής μονάδας ο κάθε εκπαιδευτικός κατάφερε να διαχέει πληροφορίες και γνώσεις στοχευμένες πάντα στις εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε μαθητή.

Επίσης, σημαντικό ήταν και το έργο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη μονάδα μας. Οι επιμορφώσεις πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ήταν βραχυχρόνιες (ημερήσιες) και αποτέλεσαν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός της τάξης. Ο καθηγητής δεχόμενος ερεθίσματα και απορίες των μαθητών του συνέλεγε τις πληροφορίες, τις μεταβίβαζε στα κλιμάκια όπου αναλυόταν η πορεία των μαθητών.

Συμπερασματικά, αξιοποιήθηκαν όλα τα δεδομένα που παρήχθησαν από όλη τη διαδικασία ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη σωστή κατεύθυνση στο μαθητή να επιλέξει την ειδικότητα που του αρμόζει με βάση το γνωστικό του επίπεδο, αλλά και να ενημερώσουμε τους γονείς για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και αφορούν την επίδοση του εκάστοτε μαθητή.

Οι καθηγητές προσπάθησαν να καθοδηγήσουν και να εμψυχώσουν τους μαθητές ώστε να επιλέξουν την κατεύθυνσή τους με βάση τις ανάγκες τους.