Ένα εκπαιδευτικό και γευστικό ταξίδι στο μελισσοκομικό εργαστήρι «Μέλισσα»
Στα πλαίσια του προγράμματος ΄΄Η διατροφή και ο ρόλος της στην υγεία και στην εκπαίδευση για την αειφορία΄΄, που διοργανώνει το ΚΠΕ Ιεράπετρας και στο οποίο συμμετέχει το 1Ο ΕΠΑΛ Κω με συντονίστρια την Εκπαιδευτικό Νικολαΐδου Μάρθα, οι μαθητές της Β΄Τάξης του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος καθώς και μαθητές της Α΄ Λυκείου που διδάσκονται το μάθημα Γεωπονία και Αειφόρος Ανάπτυξη, με συνοδεία των Εκπαιδευτικών κυρίες Νικολαϊδου, Γκάλαβου και Παππούλη, συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη – δραστηριότητα στο μελισσοκομικό εργαστήρι «Μέλισσα» που λειτουργεί στην Κέφαλο της Κω.
Το μελισσοκομικό εργαστήρι «Μέλισσα» άρχισε να λειτουργεί στην Κέφαλο της Κω το 2009. Ανήκει στην οικογένεια Δρόσου η οποία δραστηριοποιείται σ’ αυτόν τον χώρο εδώ και έναν αιώνα.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την παραγωγή και την συσκευασία του μελιού όπως ακριβώς την έχουν υιοθετήσει οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, παντρεύοντας την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής με την τεχνολογία στον χώρο της εξαγωγής και τυποποίησης του προϊόντος. Το παραγόμενο προϊόν παράγεται και καταναλώνεται στο νησί του Ιπποκράτη, ο οποίος χρησιμοποιούσε το μέλι και τα προϊόντα του για θεραπευτικούς σκοπούς.
Στο χώρο του μελισσοκομικού εργαστηρίου , οι μαθητές είχαν την χαρά να γνωρίσουν την τέχνη της γευσιγνωσίας , ένα ταξίδι γευσιγνωσίας, μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας μελιού (θυμαρίσιο, πευκόμελο , ερεικόμελο), αλλά και όλων των προϊόντων καθώς και να ενημερωθούν για τις ιδιότητές του και για τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας, όπως τον βασιλικό πολτό, την πρόπολη, τη γύρη, τις ευεργετικές ιδιότητες της κεραλοιφής, καθώς και κεριά από φυσικό κερί μέλισσας.
Μεγάλος ο ενθουσιασμός και η χαρά των μαθητών, όταν η ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου, η κ. Διονυσία – την οποία και ευχαριστούμε πάρα πολύ για την φιλοξενία- προσέφερε παραδοσιακούς λουκουμάδες στους μαθητές συνοδευόμενους από το παραγόμενο αρωματικό μέλι τους.
Οι μαθητές γεμάτοι από γνώσεις , αρώματα και γεύσεις για το μέλι και τα προϊόντα του, που με περισσότερες από 181 θρεπτικές ουσίες αποτελεί πραγματικό «διατροφικό θησαυρό» από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα , πήραν γενικές πληροφορίες για την μελισσοκομία στην Κω, τον τρόπο ζωής της μέλισσας και για τα προϊόντα της.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη είχε ως στόχο να συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του μαθητή με οικολογική συνείδηση, περιβαλλοντικές ευαισθησίες, καθώς και να κατανοήσουν οι μαθητές την αξία του φυσικού πλούτου της περιοχής και την προσφορά της μέλισσας στο οικοσύστημα, στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας της Κω.
Νικολαΐδου Μάρθα
Εκπαιδευτικός