Δράσεις για «Το πείραμα του Ερατοσθένη» στις 20/3 στο ΕΠΑ.Λ Κω και στις 21/3 στην Πλατεία Ελευθερίας


Φωτογραφικό Υλικό από τις Δράσεις του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ Κω για «Το πείραμα του Ερατοσθένη» στις 20/3 στο ΕΠΑ.Λ Κω και στις 21/3 στην Πλατεία Ελευθερίας

Διανύουμε την εβδομάδα της Εαρινής Ισημερίας (20/03), όπου εκμεταλλευόμενοι το πείραμα του Ερατοσθένη καθώς και  το γεγονός ότι στο πρόγραμμα UniversALL έχουν μετάσχει πολλά νησιά σε όλο το πλάτος τους ανατολικού Αιγαίου (15 νησιά από την Λήμνο μέχρι την Κάσο),   το ΕΠΑ.Λ Κω συμμετείχε σε κοινή δράση με όλα τα σχολεία σε ένα κοινό πείραμα από το οποίο θα προκύψει ένα βίντεο, στο οποίο οι μετέχοντες μαθητές θα αποδεικνύουν πειραματικά ότι η Γη δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική (δυστυχώς το 2025 πρέπει να συζητάμε για αυτό).

Η φιλοσοφία του πειράματος είναι πάρα πολύ απλή: Όλα τα σχολεία που θα μετάσχουν (από όλα τα νησιά), στις 20/03, την ώρα ακριβώς της άνω μεσουράνησης του ήλιου μετρούν τη σκιά ενός στύλου ύψους 1,5 μέτρου (μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί ένας ψηλότερος στύλος και στο 1,5 m να μπει ένα σημάδι που να φαίνεται και στη σκιά). Επί της ουσίας κάνουν ακριβώς ότι και στο πείραμα του Ερατοσθένη αλλά μετράνε ένα προκαθορισμένο ύψος στύλου (δλδ 1,5 μέτρου).

Τι θέλουμε να δείξουμε:

Αν η Γη ήταν επίπεδη προφανώς όλοι οι στύλοι ύψους 1,5 m θα είχαν ακριβώς το ίδιο μήκος σκιάς σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Όμως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί (λόγω προφανώς της σφαιρικότητας της Γης) όπου οι σκιές των στύλων θα είναι πιο μεγάλοι όσο πιο Βόρειο είναι το νησί (συγκεκριμένα το μήκος της σκιάς (S) ενός στύλου 1.5 m δίνεται από τη σχέση: S = 1,5* εφφ όπου φ: το γεωγραφικό πλάτος του τόπου).

Για την Κω :

Χωρίς τίτλο

 

 

α) οι γεωγραφικές συντεταγμένες του κάθε νησιού, β) η ώρα της άνω μεσουράνησης (ηλιακό μεσημέρι) και γ) το αναμενόμενο μήκος της σκιάς του στύλου ύψους 1, 5 m. Φυσικά οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές για το κάθε νησί.