Διατροφή και υγεία


IMG-b388f59eeae45942c23ae8ffda33a854-V

 

IMG-7b0efe822a0f1c66326b9221f51eec0a-V

Στα πλαίσια του προγράμματος ΄΄Η διατροφή και ο ρόλος της στην υγεία και στην εκπαίδευση για την αειφορία΄΄, που διοργανώνει το ΚΠΕ Ιεράπετρας και στο οποίο συμμετέχει το 1Ο ΕΠΑΛ Κω με συντονίστρια την εκπαιδευτικό κα Νικολαΐδου Μάρθα, οι μαθητές της Β΄Τάξης του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος  καθώς και μαθητές της Α΄ Λυκείου που διδάσκονται το μάθημα Γεωπονία και Αειφόρος Ανάπτυξη είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα από τα επισκέψιμα καθετοποιημένα Οινοποιεία του νησιού της Κω στους Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου στην περιοχή Μινιέρα του Ασφενδιού.
Στο ισόγειο βρίσκονται ο χώρος υποδοχής των σταφυλιών, πιεστήρια και ανοξείδωτοι οινοποιητές τελευταίας τεχνολογίας.
20240125_102829

 

20240125_101052

 

20240125_102823
Στο υπόγειο βρίσκονται εξαιρετικής αισθητικής κελάρια με δρύινα γαλλικά βαρέλια για την παλαίωση των κρασιού. Σε μια άλλη αίθουσα γίνεται αποθήκευση των έτοιμων φιαλών στο σκοτάδι και σε πλάγια θέση για να βρέχεται ο φελλός στα κόκκινα για παλαίωση και φύλαξη και στα υπόλοιπα για αποθήκευση μέχρι τη διάθεσή τους στον καταναλωτή.

IMG-6dc26f6b01cc953775ea82a56b649749-V

Οι μαθητές του προγράμματος ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους και ενημερώθηκαν για το μικροκλίμα της περιοχής, την καλλιέργεια – τις καλλιεργητικές φροντίδες – τις ασθένειες του αμπελιού, τις ποικιλίες σταφυλιών, την διάθεση του τελικού προϊόντος η οποία κατεξοχήν γίνεται στην τοπική